6136 sayılı Kanun’a Muhalefet; ruhsatsız silah, mermi veya bıçak bulundurma, taşıma, satın alma suçu anlamına gelir. Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Kanunu’nda düzenlenmiş olan bu suç, ‘şeklî suçlar’ kategorisinde yer alır. Yani bahsi geçen maddelerin illâ bir zarar meydana getirmesi gerekmez. Bunları bulundurmak, taşımak veya satın almak suçun tamamlanması noktasında yeterlidir. Ankara ağır ceza avukatı ve Ankara avukat aracılığı ile savunma yapmanızı tavsiye ederiz.
Silahları veya mermileri ticari amaç doğrultusunda satın almak, satmak, nakletmek ‘Silah Ticareti veya Kaçakçılığı Suçu’nun hükümlerine tâbîdir.
Kanunda sayılı bu suçlardan biri veya birkaçı ile karşı karşıya kalmanız halinde Ankara ağır ceza avukatı ve Ankara avukat hukuki yardımı alarak maddi ve manevi yönden hak ve menfaat kayıplarının önüne geçebilirsiniz.
Aşağıda bildirilen silah türlerinin ruhsatsız olarak bulundurulmaları, taşınmaları ve satılmaları suç teşkil eder:
Delici gücü olan, uzun menzilli, yarı otomatik ve tam otomatik atış yeteneği bulunmayan, sabit dipçikli silahları ifade eder. Bunlar münhasıran atıcılık veya av faaliyetlerinde kullanılır. Namlu uzunlukları 30 santimden fazladır. (Fişek yatağı buna dâhil değildir.)
Bunlar, tetik çekili tutulduğu zaman sürekli atış yapabilir.
Namlu uzunluğunun –fişek yatağı haricinde- 30 cm’yi geçmediği, toplam uzunluğu 50 cm’den fazla olmayan ateşli silahlardır. Belirli bir çapta namluya göre üretilmiştir.
Özel nitelik ve şekle sahip maddeleri (saçmaları) veya mermi çekirdeklerini uzak mesafelere atabilen silahlardır.
Yargıtay uygulamasına göre bu suçun ispatında dikkat edilmesi gereken hususlar şöyledir:
6136 sayılı Kanun’a muhalefet Suçu ispatında en kolay yol, silahı ele geçirip incelemektir. Fakat bu mümkün olmadığında, olay yerindeki ‘mermi çekirdeği’ ve ‘boş kovan’ ile silahın özellikleri belirlenebilir.
Fail olay yerinde silahsız yakalanmış ise el svapları alınır ve atış artığı olup olmadığına bakılır. Silahın 6136’ya aykırılık suçunu oluşturup oluşturmadığına, yani silahın özelliklerine mermi çekirdeği ve boş kovan incelemesi doğrultusunda karar verilebilir.
Silahın sağlam vaziyette, atış ve kullanım için elverişli olması lâzımdır. Şayet arızalı ise bu arızanın kolaylıkla giderilebilecek şekilde basit türden olması suçun niteliği için yeterlidir.
6136 Sayılı Kanun’a Muhalefet Suçu şeklî suçlardan olduğu için silah zilyedinin kanıtlanması iktizâ eder. Silah nerede ele geçirilmişse, bu yerin özelliklerini dikkate almak, sanığın denetimi ve gözetimi altında olup olmadığını araştırmak gerekir.
6136 Sayılı Kanun’a muhalefet suçunun cezası şu şekilde belirlenmiştir: İş yerinde veya evinde bir adet ruhsatsız bulunduran kişi 25 günden 125 güne kadar adlî para ve 1 yıldan 2 yıla kadar hapis ile cezalandırılır.
Bulundurulan ruhsatsız silah sayısı yalnızca bir ile sınırlı olmasına rağmen;
Bu üç suçun cezası aynı fıkrada düzenlenmiş olup; 30 günden 100 güne kadar adlî para cezası ve 1 seneden 3 seneye kadar hapis cezasıdır.
Silahlar nitelik veya sayı bakımından vahamet arz ediyorsa yahut tüfek / seri ateşli ise: Faile verilecek cezanın 500 günden 5000 güne kadar adlî para cezası ve 5 yıldan 8 yıla kadar hapis olmasına hükmedilir.
Ruhsatsız silah taşıma cezasınedir denildiğinde bu sorunun cevabı taşınan silahın veya silahların niteliğine göre değişmektedir. Silah sayısı ve yaşanan somut olay, silahın tehdit suçunu icra etmek için taşınıp taşınmadığı da verilecek cezayı etkiler.Ruhsatsız silah taşıma cezası ile karşı karşıya kaldığınızda alacağınız cezanın hak ve menfaat kayıplarına yol açmaması için Ankara ağır ceza avukatı ve Ankara avukat aracılığıyla savunma yapmanız tavsiye edilmektedir.