Çek Kanunu: kıymetli evraklar arasında yer alan, görüldüğünde ödenmek zorunda olan, ciro edilebilen ve bu kıymetli evrakın “karşılıksızdır” çıkmasına sebebiyet veren kişilere verilecek cezayı düzenleyen mevzuattır. Türk Ticaret Kanuna göre 3 adet kıymetli evrak bulunmaktadır.
Çek: bir bankaya hitaben yazılır. Bunun yanında Türk Ticaret Kanunu’na göre düzenlenmiş olması son derece önemlidir. Üzerinde bononun aksine tek bir tarih yazılır. Ayrı ayrı keşide tarihi ve vade(ödeme) tarihi bulundurmaz. Görüldüğünde yani bankaya ibraz edildiğinde ödenir. Çek ile ilgili her türlü konu ile alakalı Ankara icra avukatı hizmeti alınabilir.
Çek Türk Ticaret Kanunda düzenlenir. (Bkz: Madde 692- 735). Buna göre çekte asli ve ihtiyari olmak üzere belli başlı unsurlar vardır. Asli unsurlar da noksanlık olması durumunda hem TTK hem de çek kanunu uyarınca ek kambiyo vasfını yitirecek ve kambiyo senetlerine özgü icra kabiliyetini yitirecektir. Ayrıca çekin aslı unsurlarında eksiklik, bazı ihtimallerde Türk Ceza Kanuna göre Resmi belgede sahtecilik suçunu da oluşturabilecektir.
Çekin ödemesinin alınması için muhatap bankaya sunulması önemlidir. Çekin başka bir bankaya ibraz edilmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Fakat çeklerin takasa odasına ibraz edilmesi halinde de ödeme için ibraz kabul edilir. Çekin ibrazı sırasında dahi Ankara İcra Avukatı tarafından danışmanlık alınmasında fayda bulunmaktadır.
Çek eğer düzenlendiği yerde ödenecekse ibraz süresi 10 gündür. Çek düzenlendiği yer dışında farklı yer ya da kıtada ödenecekse ibraz süresi 1 aya çıkar. Farklı kıtalarda çekilip ödenecek çeklerin ise ibraz süresi 3 ay olur. Çek ibraz işlemleri için Ankara İcra Avukatıhizmeti alınabilir.
Eğer çekler ibraz süresi içerisinde bankalara ibraz edilmezse birtakım unsurlar ortaya çıkar.