Top
+90 532 341 4277
av.halilkaan@gmail.com
Kusur Oranına İtiraz

Kusur Oranına İtiraz

2023-01-16 01:35:55

Kusur Oranına İtiraz

Kusur oranına itiraz; trafik polisinin ya da tarafların tuttuğu kaza tespit tutanağına göre haksız olarak tam kusurlu ya da daha çok kusurlu bulunan tarafa SBM, Trafik Mahkemesi, Sigorta Tahkim Komisyonu  ya da Asliye Mahkemelerinde kullanılmak üzere tanınmış bir haktır.

Kusur oranına itiraz ın birden fazla yere yapılmasının sebebi, bir uygulama birliğinin olmaması ve her duruma göre farklı bir itiraz merciinin olmasından kaynaklanmaktadır. Hem aracınızın tamir masraflarının hangi tarafa ait olacağı, hem de araç değer kaybı tazmini için kusur oranı hayati öneme sahiptir. Bu nedenle “trafik kazası yaptım ne yapmalıyım? “ diye soruyorsanız, mutlak suretle kusur oranından başlamalı ve araç değer kaybı avukat hizmeti almalısınız.

 

Kusur oranına itiraz 4 farklı şekilde yapılabilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir.

 

SBM üzerinden Kusur oranına itiraz

 

SBM (Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi) üzerinden Kusur oranına itiraz kazaya karışan her iki aracında sigorta şirketlerinin aynı olması durumunda kaza tarihinden itibaren 5 gün içinde https://www.sbm.org.tr/ sitesine girip Hizmetler menüsünden “Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve itiraz” butonuna tıklayıp dilekçe ve gerekli belgeleri yüklemek sureti ile yapılmaktadır. Gerekli belgelerin ne olduğunu ve nasıl itiraz edileceğini araç değer kaybı avukat hizmeti alarak öğrenebilirsiniz.

Trafik Mahkemesinde Kusur oranına itiraz

 

Trafik kazası tutanağının polis tarafından tutulması ve tarafların kazayı farklı şekilde anlatması durumunda polisin tuttuğu tutanağa yazısıyla ya da sözlü olarak muhalefet şerh, düşülmesi durumunda kusur oranı Trafik Mahkemesi tarafından belirlenmektedir. Polis, tutanağa kusur oranı yazmayıp tarafların Karayolları trafik kanununda ihlal ettiği maddenin numarasını yazmakta, kusur oranını sigorta sigorta eksperleri belirlemektedir. Bu nedenle “trafik kazası yaptım ne yapmalıyım? “ sorusu gündeme geldiğinde hem kaza sonrası hem de tutanak tutulduktan sonraki süreci bilmekte ve ankara avukat hizmeti almakta fayda olacaktır.

Sigorta Tahkim Komisyonu Üzerinden Kusur Oranına İtiraz

 

Kaza tespit tutanağı tutulup kusur oranı belirlendikten sonra örneğin %100 kusurlu olan bir taraf, kaskosu yoksa aracını kendi yaptıracaktır. Araç değer kaybı başvurusunda bulunamayacak ve karşı tarafın hasarını ve değer kaybını kendi sigorta şirketine ödetmek zorunda kalacaktır. Peki, bu kişi %100 kusurlu değilse ne yapmalıdır?

 

Kusur oranına itirazın bir diğer yolu da %100 kusurlu bunan bir kişinin buna rağmen Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurmasıdır. Taraf %100 kusurlu olsa dahi, aksini iddia ediyorsa tahkimde kendi aracı için önce yeni bir kusur raporu alınmasını, eğer kusur oranı lehine değişirse yeni orana göre hesaplanacak kendi araç değer kaybının karşı sigortadan tahsilini talep edebilecektir. Bu süreç karışık ve zahmetli bir yol olup mutlak suretle ankara avukat ya da araç değer kaybı avukat hizmeti alınmasını tavsiye ederiz.

Asliye Hukuk Mahkemesinde Kusur Oranına İtiraz

 

Kusur oranına itiraz için tahkim yoluna başvurmayan taraf, eski usul araç değer kaybı, aracı kullanamadığından dolayı ikame araç bedeli, kazanç kaybı gibi talepleri için Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açabilir. Taraf, %100 kusurlu olsa dahi, aksini iddia ediyorsa Asliye Hukuk Mahkemesinde kendi aracı için önce yeni bir kusur raporu alınmasını, eğer kusur oranı lehine değişirse yeni orana göre hesaplanacak kendi araç değer kaybının, kazanç kaybının, ikame araç bedelinin, tamir masraflarının karşı sigortadan ve karşı karşı taraftan müştereken ve müteselsilen tahsilini talep edebilecektir.

 

Trafik Kazası Yaptım Ne Yapmalıyım?

 

Trafik Kazası Yaptım Ne yapmalıyım? Öncelikle sizin ve karşı tarafın sağlığına bir zarar gelmediğinden emin olun, yaralı varsa derhal ambulansı arayın. Ölü ya da yaralı olmayan maddi hasarlı trafik kazası yaptıysanız sırasıyla şunları yapmalısınız?

  1. Aracın hareket ettirmeyin ve hemen kaza fotoğraflarını çekin!
  2. Kaza fotoğraflarını çektikten sonra eğer trafik tıkanıyorsa ve araçlar hareket ediyorsa araçları güvenli ve müsait bir yere alın
  3. Kaza mahallinin en az 200 mt arkasına REFLEKTÖR koyun, flaşörleri açın
  4. Kazanın oluş şekli ile uyuşmazlık var ise derhal trafik polisini çağırın
  5. Kaza tespit tutanağında resim kroki ve olayın anlatılış şeklini açık ve net bir şekilde, okunaklı bir şekilde yazın
  6. Eğer tutanağı polis tuttu ve sizin söylediklerinizi yazmadı ise altına kazanın oluşu ile ilgili muhalefet şerhi düşün
  7. Varsa kamera kayıtlarını bulun ve kusur oranını tayin edecek mercii ye mutlaka ulaştırın
  8. Her şeyden önemlisi mutlak suretle ankara avukat ya da araç değer kaybı avukat hizmeti alın
Araç değer kaybı avukat ücreti?

Araç değer kaybı avukatlı ücreti genellikle iş sonu tahsil usulü ile alınıp ortalama %10- %25 arası bir bedel belirlenmektedir

Kusur oranına itiraz nasıl yapılır?

Kusur oranına itirazda eğer iki tarafında sigorta şirketleri aynı ise 5 iş günü içinde SBM ye başvurarak, sigorta şirketleri farklı ise Sigorta Tahkim komisyonuna, Trafik Mahkemesien ya da Asliye Hukuk mahkemelerine başvuru ile yapılır.

Trafik Sigortası olmayan tarafa karşı değer kaybı nasıl alınır?

Bu gibi durumlarda trafik sigortası olmayan kusurlu tarafın bizzat kendisine dava açılmalı ya da tahkim yoluna gidilmelidir.

Trafik sigortası kendi zararımı karşılar mı?

Trafik sigortası kusur durumuna göre karşı tarafın zararını karşılar, kendi aracınızda oluşan maddi zararların tazmini için Kasko yaptırmalısınız.

Son makaleler

Destek alın : +90 532 341 4277