İhbar tazminatı, iş sözleşmesinin kanunda belirtilen ihbar önellerine uyulmaksızın haksız sebeple feshedilmesi durumunda ödenen bir tazminattır. İhbar tazminatı hesaplaması, işçinin kıdemine ve brüt ücretine göre yapılır. Haksız ve keyfi sebeple ihbar öneli verilmeden işten kovulan işçinin ankara iş avukatı ya da ankara avukat danışmanlık hizmeti alması tavsiye edilir.
İçindekiler
Toggleİhbar Süreleri
4857 sayılı İş Kanunu md.17’ ye göre ihbar süreleri şöyledir:
İhbar Tazminatı Hesaplama Adımları
Örnek Hesaplama
İhbar tazminatı, belirsiz süreli iş sözleşmelerinin haksız sebeple, ihbar öneli vermeden feshedilmesi durumunda, fesheden tarafın kıdem süresine göre karşı tarafa ödediği bir tazminattır. İş Kanunu’na göre, iş sözleşmesini feshetmek isteyen tarafın (işveren veya işçi), fesih niyetini karşı tarafa belirli bir süre önceden bildirmesi gerekmektedir. Bu süreye “ihbar öneli” veya “ihbar süresi” denir.
İhbar tazminatının temel amacı, iş sözleşmesinin ani bir şekilde feshedilmesiyle karşı tarafın (genellikle işçi) yaşayabileceği mağduriyeti önlemektir. Bu tazminat, işçinin yeni bir iş bulması veya işverenin yeni bir işçi bulması için gerekli zamanı sağlamayı amaçlar.
İhbar Tazminatının Temel Özellikleri
İhbar Tazminatının Amacı
İhbar tazminatı, belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshedilmesi durumunda, kanunda belirtilen ihbar önellerine uyulmaması halinde ödenen bir tazminattır. İhbar tazminatına hak kazanabilmek için bazı şartların sağlanması gerekmektedir.
İhbar Tazminatı Şartları:
İhbar tazminatı, belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshedilmesi durumunda, kanunda belirtilen ihbar önellerine uyulmaması halinde ödenen bir tazminattır. İhbar tazminatını alabilmek için izlenmesi gereken adımlar şunlardır:
Önemli Notlar:
İşçi haklı sebeple istifa etse dahi ihbar tazminatı alamaz. Kıdem tazminatı alabilir. Çünkü ihbar tazminatı işten haksız yere kovulan işçi için geçerlidir.
4857 sayılı kanunun 17. Maddesine göre işveren haksız yere işten çıakrdığı işçinin kıdemine göre ihbar öneli vermek ya da parasını ödemek zorundadır. Yoksa işçinin dava açması gerekir.
İşverenin haksız& keyfi yere işçiyi kovduğu durumlarda ihbar bildirimi (öneli zorunludur) Ancak haklı fesih yapan taraf ihbar öneli vermek zorunda değildir.
İşçi iş akdini haklı fesihle sonlandırırsa, ihbar tazminatı değil kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacaklarını alabilir.
6 ay hizmet süresi olan bir işçinin ihbar tazminatı 4 haftalık brüt maaşıdır.
Eğer işçi ihbar öneli vermeden haksız ve keyfi yere iş akdini sonlandırırsa işveren ihbar tazminatını işçinin son maaşından mahsup edebilir.
2024 © Kopyalanamaz. Tüm Hakları Saklıdır. Rise On Web
Bizimle iletişime geçin.