Top
+90 532 341 4277
av.halilkaan@gmail.com
İstifa Eden İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir Mi

İstifa Eden İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir Mi

2024-07-30 19:59:40

İstifa Eden İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir Mi

İstifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir mi, işten ayrılma tazminat, tazminat nasıl alabilirim gibi sorular işçinin en çok merak ettiği konulardır. İşçi ve işveren ilişkisi tarih boyunca birçok çekişmeye sahne olmuştur. Sermayeyi elinde bulundurması ve kapitalist düzende her şeyin sermayenin gücü ile halledilebiliyor olması sebebi ile işverenler; hep avantajlı konumda olagelmiştir. Bu nedenle modern devletler mevzuatlarında pozitif ayrımcılık yaparak işçiyi koruma gayesindedir. Türkiye’ de 61 anayasası ile birlikte peyder pey işçilere sendika, grev, mesai üst sınırı, yıllık izin vs gibi hakları tanıyarak zaman içinde işçi lehine birçok regülasyon getirmiştir. Tabiki de işverenlerin sınırsız gücü karşısında işçilere verilen bu ufak ayrıcalık yetersizdir. Ekonomi ve toplum refahı için mutlu ve müreffeh bir işçi kesimi lazımdır. Bu nedenle ülkemizin kat edeceği daha çok yol bulunmaktadır.

Bu yazıda işçi lehine getirilen bu düzenlemelerin bazıları irdelenecek ve işçi hangi hallerde istifa etse de tazminatlarını alabilir sorusu üstüne değinilecektir. Belirmek isteriz ki iş yerinde sıkıntı yaşıyorsanız bir aksiyon almadan önce ankara avukat danışmanlık hizmeti almanızı öneririz.

Aşağıdaki hallerin varlığı halinde işçi, istifa etse dahi kıdem, fazla mesai, bakiye maaş, UBGT, yıllık izin gibi alacaklarını işverenden tahsil edebilir.

  1. Maaş, fazla mesai, resmi& dini bayram vs gibi herhangi bir işçilik alacağı eksik ödenirse,
  2. İşçinin sigorta primi eksik gösterilirse,
  3. Maaşları geç yatarsa, (3. Sefer geç yatarsa harekete geçmeniz önerilir)
  4. İşçiye mobbing (baskı) yapılırsa,
  5. İşçinin yazılı rızası alınmadan çalışma yeri ya da koşulları değiştirilirse,
  6. İşçiye sürekli görevi dışında iş yaptırılırsa,
  7. İşveren kusurundan kaynaklı iş kazası olursa,
  8. İşveren sağlığa uygun ortam sunamazsa, (Örn: astım hastası olan bir işçi daha uygun bir bölüm varken tozlu yerde çalıştırılırsa)

İstifa Nasıl Edilir?

İstifa etmek isteyen işçinin bir dilekçe vermesi ya da ihtar çekmesi gerekmez. Bilinenin aksine bu yollarla işçi kendini sebep ile bağlamış olur. Daha dilekçede ya da ihtarda gösterdiğiniz fesih sebebinin dışına çıkamazsınız.

Bunun yerine işçinin istifa etmek istediği gün işe hiç gitmemesi ve 2 iş günü içerisinde ARABULUCUYA BAŞVURARAK iş akdini fesih etmesi hem daha masrafsız hem de daha sağlıklıdır. Buna eylemli fesih denir.

İşveren devamsızlık yüzünden tutanak tutup sizi işten atsa da siz arabulucuya başvurduğunuz için haklı fesih hakkınızı kullanmış sayılacaksınız.

UNUTMAYIN Kİ; İşveren ücretlerinizden (fazla mesai, yıllık izin, resmi& dini bayram izinleri, maaş, prim vs) 1 TL bile eksik yatırsa, işçi kendi istifa etse bile tazminatlara hak kazanacaktır!!!

İşçiyi Kandırarak İstifa Dilekçesi Alma

İşçiyi kandırarak istifa dilekçesi alma irade fesadı hallerine girmektedir. Genelde “sen istifa et, biz de sana tazminatlarını ödeyelim” diyerek işçiden istifa dilekçesi alınır ve tazminatlar ödenmez. Bu durumda iş sözleşmesi işveren tarafından fesih edilmiş sayılır. Bu nedenle istifa etmeden önce mutlak suretle iş hukuku avukatı ankara danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederiz.

Yargıtay 9. HD 2024/219 E. sayılı kararında :” İşçinin istifa dilekçesindeki iradesinin fesada uğratılması da sıkça karşılaşılan bir durumdur. İşverenin tazminatların derhâl ödeneceği sözünü vererek ve benzeri baskılarla işçiden yazılı istifa dilekçesi vermesini talep etmesi ve işçinin buna uyması hâlinde, gerçek bir istifa iradesinden söz edilemez. Bu hâlde feshin işverence gerçekleştirildiği kabul edilmelidir.Demek sureti ile işçi lehine bir karar vermiştir.

İstifa Dilekçesi Örneği

İstifa dilekçesinin kısası makbuldür. Kendinizi bir sebeple bağlamadan sadece “gördüğüm lüzum üzerine” diye gerekçelendirerek istifa edip, daha sonra arabulucuk ve iş davası sürecini başlatabilir, fesih sebebiniz gerçekten haklı ise tüm tazminatları işverenden tahsil edebilirsiniz.

İSTİFA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

….. MARKET POLATLI ŞUBESİ’ NE

  1. Ücretlerimin eksik ödenmesi, rızam dışı çalışma koşullarımın değiştirilmesi, maaşların geç ödenmesi, tarafıma mobbing yapılması ve diğer nedenlerden ötürü iş sözleşmemi tüm dava, hak, talep ve alacaklarım saklı kalmak kaydı ile haklı nedenlerle derhal fesih ediyorum. Gereğinin yapılmasını talep ederim                                                                                            AD SOYAD/  İMZA/TARİH

NOT!!! İş bu dilekçe örnek olarak paylaşılmıştır. Somut olaya göre içeriği değiştirilmelidir. İstifa ederken ve arabulucuya başvururken iş hukuku avukatı ankara yardımı almanızı önerilir.

İstifa Eden İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir Mi Yargıtay Kararı

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2015/25215 Somut olayda, davacı 04/01/2013 tarihli ihtarname ile, davalı işverenin fazla mesai ücretlerini ödememesi sebebiyle işten ayrılmak zorunda kaldığını belirterek alacaklarının ödenmesini talep etmiştir. Davalı işveren ise, davacının 31/01/2012 tarihinde kendi isteği ile istifa ederek işten ayrıldığını savunmuştur. Dosyada davacı tarafından imzalı, 31/01/2012 tarihli "Gördüğüm lüzum üzerine işyerinizden istifa  ediyorum. Kabulünü arz ederim." yazılı dilekçe mevcuttur. Her ne kadar mahkemece, davacının bu dilekçenin üzerinden bir yıl geçtikten sonra iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiğine ilişkin iddiasına itibar edilemeyeceği belirtilmişse de, davacının gördüğü lüzum üzerine haklı olarak işten ayrıldığı, nitekim fazla mesai ücretlerinin kendisine ödenmediği sabittir. Hal böyle olunca, davacının iş sözleşmesini haklı sebeple feshettiği gerekçesiyle kıdem tazminatı alacağı talebinin kabulü gerekirken yazılı şekilde hatalı değerlendirme ile hüküm kurulması isabetsiz olup bozmayı gerektirmiştir.demek sureti ile haklı fesih sebebi bulunan işçinin “gördüğüm lüzum üzerine” şeklinde beyan ile istifa etmesini haklı bulmuştur.

Yargıtay HGK 2017/3094 E. sayılı kararında : ..Hâl böyle olunca mahkemece verilen direnme kararının ilk bozma kararı doğrultusunda değerlendirilmesi gerekmekte olup bu kapsamda dosyadaki delillere bakıldığında; bilirkişi ek raporunda 2008-2012 yılları arası davacı ile benzer şekilde özel durumları nedeni ile istifa eden dokuz işçiden sekiz tanesine sadece kıdem, bir tanesine ise kıdem ve ihbar tazminatı ödendiği belirlenmiştir. Bu işçilerin dosya içerisine giren dilekçelerinin ve işverenlik yazışmasına ilişkin belgelerin incelenmesinde davacı ile benzer şekilde işe son verme iradesinin işçilerden geldiği ve her bir işçinin verdiği dilekçesinin üzerine neden ayrıldıklarının açıklandığına ilişkin imzasız notların iliştirildiği görülmüştür. Sonuç itibariyle; bu işçilerin kendileri iş sözleşmelerini sona erdirmiş olmalarına rağmen kıdem tazminatı  ödemesi yapılmıştır.

Davacı işçinin işten ayrılma iradesi işçiden gelmesine rağmen kıdem tazminatı  ödenerek işten ayrılan işçiler olduğunu bilmesi üzerine işverene verdiği dilekçesinde açıkça kıdem tazminatı  tarafına verilmesi ile sözleşmesinin uzatılmamasını talep etmiştir.

Öte yandan işten ayrılmak üzere verdiği dilekçesi bölüm başkanlığı tarafından “uygun görüşle Dekanlığa arz” ibaresi ile 25.07.2011 tarihinde paraflanmış ve bu aşamadan sonra da Dekan tarafından “Üniversitemiz uygulamaları çerçevesinde işlem görmesi uygundur” ibaresi ile de Dekan imzası ile 26.07.2011 tarihinde imzalanmıştır. Ayrıca, davacının işten ayrılma dilekçesini sunduğu ve bölüm başkanı ile dekanın paraflarının atıldığı tarihte işçinin çalışması devam etmektedir.

Tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde; davacıda sunmuş olduğu dilekçesi sebebiyle talebine uygun olarak işveren tarafından kıdem tazminatı  ödeneceği konusunda güven oluştuğu, davalının davacıya kıdem tazminatı  ödeneceği noktasında güven telkin ettiği kabul edilmelidir.

Mahkemece her ne kadar ihbar tazminatı  ödenmemesi yerinde ise de kıdem tazminatı  mahkemece hüküm altına alınmamış olması hatalıdır.” diyerek işçiyi irade fesadına uğratan işverenin kıdem tazminatı ödemesine karar vermiştir.

Yargıtay 9. HD 2024/295 E. sayılı kararındaDavacının bir anlık sinirle bile olsa istifa dilekçesi verdiği, istifa eden işçinin kıdem tazminatı.. bulunmadığı”

Maaş Bordrosu ve İtirazı

İşveren size her ay maaş bordrosu imzalatır. (Şok markette ŞOKNET sistemine yüklenir) Bu bordroda alacağınız net ücret, kesintiler, primler, kullandığınız izinler vs yer alır.

İş kanununa göre bir işçi en fazla haftada 45 saat çalışabilir. 45 saati geçen her çalışmanız için saatine normal ücretinizden %50 daha fazla ücret ödenir.

Eğer bordroda fazla mesai satırında sizin yaptığınız fazla mesaiden daha az taahhuk ettirilmişse, bordonun altına “ben daha fazla mesai yaptım, muhalefet şerhimi düşüyorum& fazla mesai hususuna itiraz ediyorum” şeklinde bir beyan geçebilirsiniz.

Savunma Nasıl Yazılır

Bazı işverenler eğer bir gün dava açarsanız diye daha sonra koz olarak kullanmak için ya da sizi mobbing ile istifa ettirmek için sürekli savunmanızı talep eder. Gerekçesiz ya da basit nedenlerle işveren sizin savunmanızı alıyorsa şu hususlara dikkat edilmelidir:

  • Savunmada size isnat edilen suç gerekçesiz ise hiç uzatmayın ve inkâr edin, iddiaları reddediyorum, böyle bir şey cereyan etmedi, kabul etmiyorum vs. gibi beyanlarda bulunun
  • Özellikle hırsızlık, usulsüzlük gibi suçlar isnat ediliyorsa hemen kamera kaydının suretini edinin. Kesinlikle kabul anlamına gelecek tek bir kelime dahi kullanmayın
  • İşveren savunmanız için işinize yarayacak delillere (kamera kaydı, tanık vs) ulaşmanıza izin vermiyorsa bunu mutlaka savunmanıza yazın.
  • Sözlü savunma esnasında yanınızda tanık olmadan işverenle ile yalnız başınıza görüşmeyin
  • Hiçbir kâğıdı okumadan imzalamayın
  • İşveren tarafından “şu kâğıdı imzala, tazminatlarını öyle alacaksın” gibi teklifleri kabul etmeyin. Önce alacaklarını hesaplatarak alın daha sonra ona göre tutanakları (okuyarak) imzalayın. Her şeyden önemlisi işveren tarafından sizden bir savunma istendi ise iş hukuku avukatı ankara danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederiz.

Tazminat Nasıl Hesaplanır

KIDEM TAZMİNATI: 1 yıl ve fazla çalışmalarda  → ”SON BRÜT MAAŞ Ⅹ KIDEM YILI”

İHBAR TAZMİNATI: Yalnızca habersizce ve iş arama izni verilmeden işten kovulduğunuz hallerde

                                   İşi 6 aydan az sürmüş olan işçi için 2 haftalık ücretiniz

                                   İşi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş olan işçi için 4 haftalık ücretiniz

                                   İşi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için 6 haftalık ücretiniz

                                   İşi 3 yıldan fazla sürmüş işçi için 8 haftalık ücretinizi işveren İHBAR TAZMİNATI olarak ödemek zorundadır.

FAZLA MESAİ           : Haftalık 45 saati geçen çalışmalarda her saat için bir saatlik mesai ücretinizin %50 fazlası olarak hesaplanır. Örneğin saati 100 TL ye çalışan işçi 45 saati geçen fazla mesai çalışmalarında saatlik 150 TL kazanır.

DİNİ VE RESMİ BAYRAMLAR         : Bu günlerde çalışan işçi normal olarak aldığı saatlik ücretin tam 2 katı ücrete hak kazanır. Her işçinin statüsü, gece& gündüz mesaisi, vardiyası değişik olduğundan tazminat hesaplarken ankara avukat danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederiz.

İşçi İstifa Etse de Tazminat Alabilir Mi

Mevzuata ve Yargıtay kararlarına göre haklı bir nedenin olması halinde işçi istifa etse de ihbar tazminatı dışındaki tüm tazminatlarını alabilir.

Patron savunma almadan işçiyi çıkarabilir mi?

4857 sayılı iş kanunun 19. maddesinde işveren işçinin sözleşmesini fesih ederken 6 iş günü içinde savunma almak zorundadır. Ancak aynı kanunun 25/2 fıkrası uyarınca ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırılık tespit edilmesi halinde işçinin iş akdi savunmasız derhal fesih edilebilir.

Son makaleler

Destek alın : +90 532 341 4277