Binaların gürültüye karşı Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik uyarınca yatak odalarında olması gereken maksimum gürültü 34 Dba (desibel) dir. Bu miktarı aşan ses gürültü olarak adlandırılır. Gürültü yapan komşuya tazminat davası: özel okullara ya da yüksek katlı sitelere komşu olan maliklerin bahsedilen sınırların üzerindeki gürültü, çevre kirliliği ve imar mevzuatına aykırılık gibi komşuluk hukukuna aykırı durumların oluşması sonucu mağdur olan malikin site yönetiminden ya da özel okul tüzel kişisinden talep edebileceği tazminattır. Komşuluk hukukuna aykırı davranış olarak;
İçindekiler
ToggleGürültü yapan komşu şikâyeti karakola, ALO-112 aracılığı ile yapılır. Gürültü sürekli ve dayanılmaz ise bu hususun ispatı için delil toplayarak aşağıda açıklanacağı üzere asliye hukuk mahkemesinde tazminat davası açılabilir. Ayrıca yüksek gürültü TCK md. 123 uyarınca huzur ve sükûtu bozma veya TCK md. 183 “Gürültüye Neden Olma” suçunu oluşturabilir. Uygulamada bu suçun oluşması sıkı şekil şartlarına ve gürültünün sürekliliği, gerçekten dayanılmaz olması gibi sebeplere bağlı olduğundan çoğunlukta KYOK yani takipsizlik verilmektedir. Bu nedenle gürültü yapan komşu şikâyet ederken alanında uzman ankara avukat & Ankara kira avukatı danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederiz.
Gürültü Tazminatı 4721 sayılı Türk Medeni Kanunun 737. Maddesi “….Herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür.
Özellikle, taşınmazın durumuna, niteliğine ve yerel âdete göre komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır. Yerel âdete uygun ve kaçınılmaz taşkınlıklardan doğan denkleştirmeye ilişkin haklar saklıdır.” demek sureti ile temellendirilmiştir.
Yine aynı kanunun 730. Maddesinde “…Bir taşınmaz malikinin mülkiyet hakkını bu hakkın yasal kısıtlamalarına aykırı kullanması sonucunda zarar gören veya zarar tehlikesi ile karşılaşan kimse, durumun eski hâline getirilmesini, tehlikenin ve uğradığı zararın giderilmesini dava edebilir.” Denmek sureti ile eski hale getirme (KA’L) ya da maddi tazminat talep edilebilir. Burada önemli bir husus el atmanın önlenmesi davasında haksız ya da taşkın yapının yıkılmasını isteyen taraf maddi tazminat talep edemezken, manevi tazminat isteyebilir.
Komşuluk hukukuna aykırılık sebebi ile direk olarak maddi&manevi tazminat ya da müdahalenin meni istemi ile manevi tazminat talep edilebilir. Kanunda teknik olarak ayrıntılı bir biçimde ele alınmadığı için Yargıtay kararları ışığında bu davalar açılır. Siz de komşunuz ile gürültü, manzara kapatmama, kirlilik, çöp vs sorunlar yaşıyorsanız Ankara avukat danışmanlık hizmeti alınır.
Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2021/2300 E. Ve 2022/1589 K sayılı ilamında : “..Komşuluk hukukundan kaynaklanan elatmanın önlenmesi davası açılabilmesi için kural olarak zararın doğmuş olması gerekir. İleride zarar doğacağından bahisle dava açılamayacağından bu şekilde açılan davalar reddedilmelidir. Ancak, istisnai durumlarda, henüz zarar doğmadığı halde, yakın gelecekte zarar doğacağı pek muhtemel veya muhakkak ise, davacıya zarar tehlikesinin önlenmesi davasını açma hakkı tanınmalı, zararın doğması beklenmemelidir.” demektedir.
Yargıtay 14. HD 2017/1436 E.- 2020/7763 K. :”Komşuluk hukukundan kaynaklanan el atmanın önlenmesi davalarında davalının kusurunun olması aranmaz. Davalının kusurlu olup olmaması, kasıtlı hareket edip etmemesi, elatmanın önlenmesi davasına etkili değildir. Yeter ki davalının eylemi ile davacının zararı arasında illiyet bağı bulunsun. Davalının hiçbir kusuru olmasa dahi, elatmanın önlenmesine, eski hale getirme ve tazminata hükmedilebilir. Kural olarak davacının zararının doğmaması için bir önlem almaması da elatmanın önlenmesi davasını etkilemez…” diyerek hem KAL’ in hem de maddi TAZMİNATIN MÜMKÜN OLDUĞU SALIK VERİLMİŞTİR.
Gürültü yapan komşuya ihtarname zorunluluğu yoktur. Ancak dava açmadan sorunun çözülmesi ya da ileride alınacak potansiyel tazminatın faizini ihtar ile daha erken başlatmak için böyle bir yol denenebilir. Gürültü yapan komşuya ihtarname örneği aşağıdadır.
İHTARNAMEDİR.
KEŞİDECİ : AD/SOYAD/TC/ ADRES
MUHATAP : ….. TİCARET AŞ/ KOMŞUNUZUN- İNŞAAT SAHİBİNİN İSMİ ADRESİ TCSİ
KONU : Sebebiyet Verdiğiniz Gürültünün sonlandırılması talebinden ibarettir.
AÇIKLAMALAR :
NETİCE VE TALEP : İhtarnamenin en önemli yeri olan ve açacağınız potansiyel davada sizi bağlayacak olarak bu kısım için lütfen avukatınızdan yardım alınız…. 02/12/2025
KEŞİDECİ
AD/SOYAD/ADRES
Sayın noter üç nüshadan oluşan iş bu ihtarnamenin bir nüshasının tarafınızda muhafaza edilmesini, onaylı bir suretinin tarafıma verilmesini, diğer suretinin ise muhataba gönderilmesini saygılarımla talep ederim.
2024 © Kopyalanamaz. Tüm Hakları Saklıdır. Rise On Web
Bizimle iletişime geçin.