Pert araç bedeli, bir aracın ağır hasar alması sonucu sigorta şirketi tarafından ödenecek tazminat miktarını ifade eder. Eğer bir aracın onarımı ekonomik olarak mantıklı değilse veya trafik güvenliği açısından kullanımı sakıncalı hale gelmişse, sigorta şirketi aracı pert olarak değerlendirir ve aracın piyasa değeri üzerinden ödeme yapar. Bu bedel, aracın hasar durumuna ve poliçe şartlarına bağlı olarak belirlenir. Gerçekleşen bir kaza veya doğal afette aracınız pert oldu ise pert araç bedelinin tahsili için mutlaka bir Ankara avukat hukuki danışmanlığı almanız tavsiye edilir.
İçindekiler
TogglePert araç bedeli, sigorta şirketleri tarafından belirli kriterler göz önünde bulundurularak hesaplanır. Bu hesaplama süreci genel olarak aşağıdaki adımlardan oluşur:
Pert araçlar için kasko süreci, sigorta şirketinin hasarlı aracı değerlendirmesi ve tazminat ödemesi aşamalarını içerir. Bu süreç genel olarak şu şekilde işler:
Bir araç, aşağıdaki durumların biri veya birkaçı gerçekleştiğinde pert olarak kabul edilir:
Kaskosu bulunmayan araçların pert olması durumunda meydana gelen trafik kazasında kimin kusurlu olduğuna göre değişkenlik göstermektedir. Trafik kazasında aracı pert olan kişi %100 kusurlu ise zarara katlanmak durumundadır. Ancak karşı araca da kuru verilmesi durumunda, kusurlu aracın ZMSS poliçesine, KASKO poliçesine veya bizzat şahsın kendisine başvurularak zararın tazmini mümkündür. Başvurunun nasıl yapılacağı ve muhatabın doğru tespiti için Ankara avukat hukuki danışmanlığı alınmalıdır.
Bakiye pert bedeli, pert olan bir aracın rayiç bedelinden hurda veya enkaz değerinin düşülmesiyle kalan ve sigorta şirketi tarafından araç sahibine ödenen tutardır.
Bakiye Pert Bedeli Nasıl Hesaplanır?
Bakiye pert bedeli şu şekilde hesaplanır:
Bakiye Pert Bedeli = Rayiç Bedel – Hurda/Enkaz Bedeli
Örnek Hesaplama
Bu durumda, sigorta şirketi 450.000 TL’yi araç sahibine öder. Hurda veya enkaz aracı sigorta şirketi satarsa, araç sahibine sadece bakiye pert bedeli ödenir. Eğer araç sahibi hurdayı satmak isterse, tüm rayiç bedeli alabilir ancak hurdadan gelir elde etmesi gerekir. Hak menfaat kayıpları yaşanılmaması için sigorta şirketine başvuru ve dava sürecinin Ankara avukat aracılığıyla takip edilmesi sürecin sağlıklı olarak ilerlemesine katkıda bulunacaktır.
Gerçekleşen bir olay neticesinde Pert olan araç genellikle sigorta şirketinde kalır. Ancak nadir olarak da olsa aracın hurda halinin araç malikinde kaldığı durumlar da mevcuttur. Sigorta şirketi, aracın pert olduğunu belirleyip, poliçede belirtilen teminat tutarı kadar tazminat ödemesi yapar. Sigorta şirketi, araç sahibine tazminat ödedikten sonra, genellikle pert aracın mülkiyetini alır. Bu, sigorta şirketlerinin pert araçları genellikle hurdaya ayırmak veya parçalarını değerlendirmek istemeleri nedeniyle yapılır. Ancak, Bazı sigorta şirketleri, araç sahibinin isteği üzerine pert aracı kendisinde bırakabilmektedir.
2024 © Kopyalanamaz. Tüm Hakları Saklıdır. Rise On Web
Bizimle iletişime geçin.